Vertaal deze pagina naar:

ARTIKEL OVER DIAMANTEN

24-08-2024
De diamant van 2492 karaat is de op een na grootste ongeslepen diamant ooit. Beeld: Lucara Diamond.
De diamant van 2492 karaat is de op een na grootste ongeslepen diamant ooit. Beeld: Lucara Diamond.

Wat is (een) Diamant?

In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen een viervlakstructuur waardoor de atomen in drie dimensies gebonden zijn; dit verklaart deels de hardheid waar het mineraal zijn naam aan dankt. Daarentegen heeft grafiet, de koolstofvorm die op aarde het meest voorkomt, een vlakke kristalstructuur waardoor het veel zachter is en schilferende laagjes vormt. Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Slechts enkele industrieel vervaardigde, eveneens uit zuivere koolstof opgebouwde materialen zijn harder. Dit maakt dat diamanten gewild zijn in de industrie en allerlei toepassingen kennen. Specifieke bewerkingen van diamanten maken deze daarnaast aantrekkelijk voor het maken van sieraden. (bron)

Jwaneng-diamantmijn: de rijkste diamantmijn ter wereld

De rijkste diamantmijn ter wereld

Gelegen in Zuidelijk Afrika, in het land Botswana, is de rijkste diamantmijn ter wereld - de Jwaneng Diamond Mine

De Jwaneng-diamantmijn is gelegen in een stad die ook de naam Jwaneng draagt. In overeenstemming met de bron van zijn rijkdom betekent Jwaneng "een plaats van kleine stenen". Jwaneng werd in 1972 ontdekt door De Beers-prospectors en is eigendom van een bedrijf genaamd Debswana - een partnerschap tussen De Beers en de regering van Botswana.

Debswana of Debswana Diamond Company Limited werd opgericht op 23 juni 1969. Debswana heette aanvankelijk De Beers Botswana Mining Company en is een joint venture tussen de regering van Botswana en De Beers Diamond Company. Qua waarde is Debswana 's werelds grootste producent van diamanten. 

Debswana bezit en exploiteert vier diamantmijnen:

  • Damtshaa diamantmijn (geopend in 2003)
  • Jwaneng diamantmijn (geopend in 1982)
  • Letlhakane diamantmijn (geopend in 1975)
  • Orapa diamantmijn (geopend in 1971)

Samen hebben deze vier bedrijven meer dan 30 miljoen karaat diamant geproduceerd, wat neerkomt op bijna een kwart van de jaarlijkse wereldwijde productie van diamanten. Wereldwijd leveren de diamanten die door Debswana worden geproduceerd de hoogste waarde per gewicht op. Daarom heeft Debswana Diamond Company Limited internationale erkenning gekregen als de toonaangevende producent van waardevolle diamanten ter wereld.

Geschiedenis van de Jwaneng diamantmijn

Hoewel de diamantwinning in Botswana in de vroege jaren 70 begon, werd het land pas een belangrijke wereldwijde producent van diamanten nadat de Jwaneng diamantmijn werd geopend. In 1972 ontdekten mijnwerkers van De Beers Company de diamantdragende pijp op de locatie van de Jwaneng-diamantmijn. Na jaren van onderhandelen tekende de regering van Botswana in 1978 een overeenkomst om de mijn te ontwikkelen.

Op 14 augustus 1982 werd de Jwaneng-diamantmijn officieel geopend door Sir Ketumile Masire, destijds de president van Botswana. Jwaneng ligt in zuid-centraal Botswana, aan de rand van de Kgalagadi-woestijn. Het ligt 160 km ten zuidwesten van Gaborone en 80 km ten westen van de hoofdstad van het district Bangwaketse, Kanye Village. De Jwaneng-diamantmijn bevindt zich bovenop de samenkomst van drie kimberlietpijpen: diamantrijke geologische formaties. Deze pijpen beslaan 128,5 hectare op grondniveau en komen net onder het aardoppervlak samen. Daarom worden de diamanten gewonnen uit een open put en niet uit een ondergrondse tunnel. De kimberlietpijpen in Jwaneng zijn ongeveer 150 miljoen jaar geleden in de schalie van de Transvaal Supergroup terechtgekomen en zijn ouder dan de meeste kimberlieten in zuidelijk Afrika. Ze zijn tot een diepte van 600 m gevuld met kraterfaciesmateriaal. De dominante infill is opnieuw bewerkt met vulkanisch kimberliet, maar elke pijp vertoont een eigen geologie en diamantkwaliteit. In 2004 werd het bestaan ​​van een vierde pijp onthuld.

Mijnbouw in de diamantmijn van Jwaneng

Sinds de oprichting in 1982 vindt er elke dag van de week mijnbouw plaats in Jwaneng, bij alle drie de kimberlietpijpen. Enkele van de apparatuur die wordt gebruikt in de Jwaneng-diamantmijn zijn roterende boren en grote scheppen - elektrisch waar netstroom beschikbaar is of diesel/hydraulisch waar dat niet het geval is; bulldozers; wielladers; en een verscheidenheid aan Caterpillar- en Komatsu-vrachtwagens. De vrachtwagenverzending wordt bediend door computergestuurde systemen. De mijnproductie- en beheersystemen in Jwaneng maken gebruik van geïntegreerde mijnbouwsoftware van Gemcom.

Halverwege de jaren negentig introduceerde Debswana in-pit crushing in Jwaneng. Na het secundaire breken scheiden dichte-medium cyclonen 99% van het afval van de diamanten. De restanten van dit proces worden opnieuw geraapt en gerecycled. De diamantwinning vindt plaats in een ultramoderne volledig geautomatiseerde winningsinstallatie (CARP). De installatie is volledig hands-off en maximaliseert de diamantveiligheid terwijl de winning wordt geoptimaliseerd door het gebruik van de nieuwste röntgentechnologieën. De Jwaneng CARP is onderdeel van het Aquarium-project, dat in 2003 zijn volledige capaciteit bereikte en het volledig geïntegreerde sorteerhuis toevoegde om de door beide CARP's gewonnen diamanten te verwerken. Het Aquarium-project was de eerste volledig hands-off winnings- en sorteerfaciliteit van De Beers, waarbij gebruik werd gemaakt van röntgen- en lasertechnologie.

Productie in de Jwaneng-diamantmijn

In 2008 produceerde Jwaneng 13,674 miljoen karaat uit 15,766 ton behandeld, en in 2009 produceerde Jwaneng 9,04 miljoen karaat uit 6,06 miljoen ton behandeld. De productie varieert normaal gesproken volgens de mijnbouwplannen van ongeveer 12,5 tot 15 miljoen karaat per jaar. Met de wereldwijde economische recessie werd 2009 nog steeds beschouwd als een uitzonderlijk jaar, omdat de productie werd verminderd in overeenstemming met de vraag naar diamanten van de DTC (Diamond Trading Company) zichthouders.

De stad Jwaneng

Ongeveer 11 kilometer van de Jwaneng-mijn ligt de stad Jwaneng. De status van "stad" werd in 1984 aan Jwaneng gegeven. Rond dezelfde tijd dat de stad Jwaneng werd opgericht, werd een gemeenteraad opgericht. De gemeenteraad heeft zeven gekozen raadsleden en één lid dat is genomineerd door de minister van Lokaal Bestuur. Een van de verantwoordelijkheden van deze raadsleden is het kiezen van een burgemeester voor de stad Jwaneng. De gemeenteraad biedt een scala aan sociale en gemeenschapsgerelateerde diensten; en water-, elektriciteits- en telecommunicatiefaciliteiten worden geleverd door parastatale instanties. 

De stad Jwaneng, met een groeiende bevolking van 18.000, heeft scholen, een ziekenhuis, een luchthaven en de gebruikelijke infrastructuur van een moderne stad. Binnen de grenzen van de mijnbouwlease van Jwaneng is het Jwana Game Park te vinden. Het park herbergt een Cheetah Conservation Botswana-veldeenheid en er worden ook Lappet-faced Vultures aangetroffen, die wereldwijd worden bedreigd.
Ter ondersteuning van de nationale strategie voor het behoud van de bedreigde neushoornpopulatie werden in november 2007 twee witte neushoorns geïntroduceerd vanuit het Khama Sanctuary.

De economie van Jwaneng en Botswana

Mijnbouw is de grootste bijdrage aan het BBP van Botswana. De opbrengsten van de diamantmijn van Jwaneng hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van fysieke en sociale infrastructuur zoals wegen, watervoorzieningen, elektriciteit, telecommunicatie, gezondheidsfaciliteiten, scholen en menselijk kapitaal. De fondsen die zijn gegenereerd door de diamantmijn van Jwaneng zijn ook gebruikt om de hiv/aids-programma's van de overheid te ondersteunen, waaronder het verstrekken van gratis antiretrovirale therapie aan burgers. In Botswana draagt ​​de diamantopbrengst 50% bij aan de overheidsinkomsten, 33% aan het bbp en 70% aan de inkomsten uit vreemde valuta. De Jwaneng-mijn draagt ​​60-70% bij aan de totale inkomsten van Debswana.

De diamantmijn van Jwaneng voldoet aan internationale normen voor milieubeheersystemen. De implementatie van internationale normen zorgt ervoor dat de impact van de activiteiten van de mijn op het milieu zorgvuldig wordt geëvalueerd en beheerd. Om dit te bereiken, heeft de Jwaneng-mijn een effectief milieubeheersysteem opgezet dat voorziet in systematisch beheer van alle milieueffecten van hun activiteiten. 

Het milieubeheersysteem legt de nadruk op:

- waterbesparing
- stofmonitoring
- energiebeheer
- landgebruikbeheer
- vervuilingspreventie
- afvalbeheer

De diamantmijn Jwaneng besteedt ongeveer US$ 400.000 per jaar aan het onderhoud van het Jwana Game Park. Het reservaat werd in 1994 opgericht en is het resultaat van een instandhoudingspoging met als doel het behoud van bestaand vrij rondlopend wild in het gebied. Het park, dat 19.000 hectare beslaat, herbergt ongeveer 1.700 dieren. Bezoekers van het park zijn onder andere educatieve groepen van scholen, de Universiteit van Botswana en natuurclubs. Het park herbergt ook Cheetah Conservation Botswana, dat een basis biedt voor onderzoek naar het conflict tussen bedreigde cheeta's en vee.

Cut 8 – De uitbreiding van de Jwaneng-diamantmijn

In november 2009 keurden de aandeelhouders van Debswana een uitbreidingsproject in Jwaneng goed. Het project, ook bekend als Cut 8, zal ongeveer 95 miljoen karaat meer opleveren en de levensduur van de mijn verlengen tot 2025. Deze investering zorgt voor continuïteit van de levering van 's werelds rijkste diamantmijn en zou meer dan $ 15 miljard waard kunnen zijn gedurende de levensduur van de mijn.
Het Cut 8-project vertegenwoordigt de grootste investering ooit in Botswana en zal naar verwachting meer dan 1000 banen creëren en 100 miljoen karaat opleveren gedurende de levensduur van de mijn. Het project zal naar verwachting de lokale economie van Botswana verder versterken en de Jwaneng-mijn transformeren tot een van 's werelds weinige super-pit-mijnen. Werkzaamheden aan het Cut-8-uitbreidingsproject begonnen in 2010.

Cynthia op 8 oktober 2013:

"Ik wil dat iemand van de mijn contact met mij opneemt met betrekking tot een grote oplichterij die gaande is bij de Jwaneng Diamond Mine, iemand die zich voordoet als inkoopmanager, dit is erg dringend."

Bron afbeeldingen en tekst: https://discover.hubpages.com/education/Jwaneng-Diamond-MineThe-Richest-Diamond-Mine-in-the-World

Een Canadees mijnbedrijf heeft in Botswana de op een na grootste diamant ooit gevonden. Het is een edelsteen van 2492 karaat.

De diamant werd gevonden met behulp van röntgentechnologie die het bedrijf Mega Diamond Recovery X-ray Transmission noemt. Gemijnde stenen (in dit geval kimberliet) rollen hierbij over een transportband. De stenen worden daarop gescand met röntgenstraling. Doordat diamant een specifieke dichtheid heeft, is de edelsteen makkelijk te herkennen op de scans.

Bij andere technieken moeten grote gemijnde stenen worden verpulverd om te kijken of er diamanten in zitten. Hierbij breken de edelstenen regelmatig. De röntgenscans voorkomen dit, waardoor Lucara regelmatig grote (intacte) exemplaren vindt.

De vorige op een na grootste diamant werd bijvoorbeeld ook gevonden in de Karowe-mijn, in 2019. Luis Vuitton kocht de steen van 1758 karaat voor een onbekend bedrag. In 2015 vond Lucara in dezelfde mijn een diamant van 1111 karaat, die leverde toen 53 miljoen dollar op.

De grootste ongeslepen diamant ooit was 3106 karaat en werd gemijnd in het Zuid-Afrikaanse plaatsje Cullinan in 1905. De edelsteen werd gesplitst en verwerkt in verschillende Britse kroonjuwelen.

Bron: https://www.kijkmagazine.nl/science/op-een-na-grootste-diamant-ooit/

NB Ze houden toezicht op de wegen in Botswana. 

Je kunt niet zomaar een diamant van de weg oppakken.

Diamant halve kilo

"Wat?!": De president van Botswana Mokgweetsi Masisi kreeg een diamant van een halve kilo te zien (zie video) die in het land was gevonden. Het staatshoofd was erg verrast door de grootte van het juweel toen hij het in zijn handen kreeg. Zijn reactie is online al een nieuwe meme genoemd.

Ik wou dat iedereen redenen had om aangenaam verrast te zijn!

Bron bericht en video: https://t.me/TifaniesweT/67711

President van Botswana (video)

Jwaneng-mijn is een diamantmijn in Botswana

De Jwaneng-mijn is een van de rijkste diamantmijnen ter wereld. De mijn werd volledig operationeel in augustus 1982, toen hij officieel werd geopend door de toenmalige president van Botswana, Zijne Excellentie Sir Ketumile Masire.

Bron tekst: https://www.debswana.com/Operations/Pages/Jwaneng-Mine.aspx

Bron foto: https://www.debswana.com/Operations/Pages/Jwaneng-Mine.aspx
Bron foto: https://www.debswana.com/Operations/Pages/Jwaneng-Mine.aspx

Jwaneng

Jwaneng is een stad in het Southern District van Botswana, maar het maakt hier geen deel van uit, omdat het een apart district is met een eigen gemeenteraad. De stad werd gevormd rond de Jwaneng-diamantmijn, die wordt beschouwd als de rijkste ter wereld wat betreft de hoeveelheid diamanten van edelsteenkwaliteit. Bij de oprichting was het een 'gesloten stad', wat betekent dat er toestemming nodig was van de eigenaren van de mijn, Debswana, om daar te mogen wonen.

Bron tekst: https://en.wikipedia.org/wiki/Jwaneng

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

Wat kunnen we op basis van nieuwe kennis en informatie verwachten op onze planet Earth de komende periode?